Wedstrijdreglement
Laatst gewijzigd: 21 april 2025
Algemeen
- De Batavierenrace is een jaarlijks terugkerende estafetteloop voor studenten, gelopen over een route tussen de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit Twente, georganiseerd door de Organisatiecommissie in naam van de Stichting Batavierenrace.
- Bij deelname aan de Batavierenrace onderwerpen ploegen zich aan het Inschrijfreglement en dit Wedstrijdreglement.
- Het Nederlandstalige Wedstrijdreglement is in alle gevallen leidend.
- In alle gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist het verantwoordelijke orgaan (artikel 6).
- De officiële organen behouden zich het recht voor incidenteel af te wijken van dit Wedstrijdreglement.
Inrichting wedstrijd
- De Batavierenrace kent de volgende offi ciële organen:
- de Organisatiecommissie, die zorgdraagt voor de organisatie van de wedstrijd;
- de Wedstrijdleiding, die gedurende de wedstrijd verantwoordelijk is voor de veiligheid en de voortgang van de race;
- het Wedstrijdsecretariaat, dat verantwoordelijk is voor de tijdverwerking, de uitslag en de protestafhandeling; en
- de Hulpverleners, die zorgdragen voor de medische ondersteuning van de wedstrijd.
- De Batavierenrace onderscheidt twee klassementen: het Algemeen Klassement (AK) en het Bedrijfsklassement (BK). Een ploeg neemt deel aan één klassement.
- Deelnemers aan de Batavierenrace moeten voldoen aan de eisen die in het Inschrijfreglement staan vermeld.
- De gehele wedstrijd vindt plaats op de campus van de UT in Enschede. De wedstrijd is opgedeeld in twee delen: het eerste deel van de race, die fi nisht om zaterdagmiddag 17:10, en een herstart voor de allerlaatste ronde, die start om 17:30. a. De wedstrijdtijd is 20 uur.
- De route kan door de Organisatiecommissie en de Wedstrijdleiding worden gewijzigd als de omstandigheden dit verlangen. In bijzondere gevallen kunnen zij een gedeelte van of de gehele wedstrijd afgelasten.
- Lopers kunnen meerdere rondes lopen, lopers wisselen door middel van het doorgeven van een hes. De wissel vindt plaats in het wisselvak op de Sintelbaan (UTrack campus Universiteit Twente)). Bij een ronde die eindigt voor de herstart wordt de hes niet in het wisselvak overgedragen; de volgende etappe begint dan bij de herstart. Voor de herstart worden startnummers gebruikt en is de lopershes niet nodig.
- Ploegen zijn zelf verantwoordelijk voor het tijdig aanwezig zijn van de loper bij het wisselpunt.
- Een wisselpunt bestaat uit een registratievak, een wisselpuntboog en een wisselvak. Gezien in de lopersrichting begint het registratievak tien meter voor de wisselpuntpoort en eindigt circa een meter achter de wisselpuntboog. Het wisselvak begint direct achter het registratievak en eindigt ter hoogte van de laatste paal met ketting.
- Het wisselpunt is gedurende de gehele race bemand en heeft een starttijd (9 mei 2025, 22.00 uur) en een sluittijd (10 mei 2025, 18.10 uur), zoals gepubliceerd in het deelnemersboekje. Na de sluitingstijd kan niet meer gestart worden. Buiten de openingstijden worden geen tijden geregistreerd. a. Voor het eerste deel van de wedstrijd kan er tussen 9 mei 22:00 en 10 mei 16:50 gestart worden. Finishen kan tot 10 mei 17:10. b. Voor het tweede deel van de wedstrijd wordt er om 10 mei 17:30 gestart en fi nishen kan tot 10 mei 18:10.
- De Wedstrijdleiding en het Wedstrijdsecretariaat kunnen sancties opleggen bij het niet opvolgen van bepalingen van dit Wedstrijdreglement of als de omstandigheden dit rechtvaardigen. Als sanctie kan de ploeg of loper een tijdsstraf opgelegd krijgen, worden gediskwalifi ceerd en/of uit de wedstrijd worden verwijderd. Daarnaast kan een ploeg een offi ciële waarschuwing krijgen; een tweede waarschuwing leidt automatisch tot diskwalifi catie van de hele ploeg.
- Kort na de afl oop van de wedstrijd wordt een voorlopige uitslag gepubliceerd. De offi ciële einduitslag wordt uiterlijk op de vrijdag na de wedstrijd op de website gepubliceerd.
- Prijzen voor de top 3 van elk klassement worden uitgereikt op basis van de offi ciële einduitslag. Overige prijzen worden uitgereikt op basis van de voorlopige uitslag.
- Protesten over de voorlopige uitslag kunnen alleen worden ingediend bij het Wedstrijdsecretariaat. Dit kan tijdens de gehele wedstrijd per e-mail (protesten@batavierenrace.nl). Tot en met de eerstvolgende woensdag na de wedstrijd is het nog mogelijk om via e-mail protesten in te dienen.
- Klachten over de protestafhandeling kunnen worden gericht aan de Organisatiecommissie in Enschede. Dit heeft geen invloed op de uitkomst van het protest.
Ordebepalingen
- Iedere deelnemer neemt deel op eigen risico. De Stichting Batavierenrace kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het zoekraken of de beschadiging van persoonlijke eigendommen, noch voor enig opgelopen persoonlijk letsel.
- De Wegenverkeerswet, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens, en andere wet- en regelgeving blijven tijdens de wedstrijd onverminderd van kracht.
- Instructies van politie, verkeersregelaars en medewerkers van de Batavierenrace moeten direct en stipt opgevolgd worden.
- Aan alle organisatievoertuigen moet gedurende de wedstrijd altijd direct doorgang verleend worden.
- Bij ongevallen of ernstige verwondingen moet, na eventueel contact met het nationale alarmnummer, direct contact worden opgenomen met een medewerker van de Batavierenrace. De medewerker zal vervolgens contact opnemen met de Wedstrijdleiding of een Hulpverlener. Het slachtoffer moet wachten tot hulp is gearriveerd.
- Het is gedurende de wedstrijd, in het bijzonder tijdens de nacht, ten strengste verboden (geluids)overlast te veroorzaken.
- Ploegen mogen anderen niet opzettelijk hinderen in de breedste zin van het woord.
- Ploegen zijn altijd zelf verantwoordelijk voor het verzorgen van vervoer van alle ploegleden.
- Het is deelnemers niet toegestaan om doping te gebruiken of tijdens de wedstrijd onder invloed te zijn van verdovende middelen (waaronder alcohol en drugs), tenzij dit noodzakelijk is voor een medische indicatie.
- Mindervalide deelnemers kunnen deelnemen in overleg met de Organisatiecommissie in Enschede. Vooraf moet de naam van de deelnemer worden doorgegeven, zodat medewerkers rekening kunnen houden met deze deelnemer. Voor mindervalide deelnemers worden geen extra veiligheidsmaatregelen of andere voorzieningen getroffen.
- Ploegleiders moeten zich melden bij de ploegleidersinstructie in Enschede op de vrijdag voor de wedstrijd. De exacte tijd en locatie worden gecommuniceerd.
- Sponsoruitingen voor en tijdens de wedstrijd en prijsuitreiking kunnen door de organisatie worden verboden, waarna deze direct verwijderd of onzichtbaar gemaakt moeten worden.
- De Stichting Batavierenrace heeft het recht om foto's en fi lmopnames van deelnemers openbaar te publiceren. Alle deelnemers verklaren geen bezwaar te hebben tegen het gebruik van hun portret.
- Het is verplicht voor iedere ploeg om per loper minimaal 2 fl esjes water mee te nemen.
Lopers
- De lopers moeten, tenzij anders aangegeven, rechts van de weg lopen en mogen niet begeleid worden door een fi ets in verband met de veiligheid en de drukte op de route.
- Lopers zijn tijdens de race verplicht een wit lampje voor zich te dragen en een rood lampje achter zich te dragen gedurende de nacht. Dit lampje moet op zo een manier gedragen worden, dat het ploegnummer op het lopershesje ten alle tijde zichtbaar is.
- Het is verplicht de routes te volgen zoals beschreven in het deelnemersboekje (inclusief errata), tenzij een medewerker van de Batavierenrace anders aangeeft. De borden langs de lopersroute dienen slechts ter ondersteuning.
- Lopers moeten het registratievak bij het wisselpunt zo snel mogelijk passeren. Het is niemand toegestaan zich onnodig op te houden in of vlakbij het registratievak.
- Als een loper zijn/haar ronde voortijdig moet beëindigen, moet dit worden doorgegeven bij het wisselpunt, waar de volgende loper kan starten.
Lopershessen
- Ploegleiders moeten zich melden bij de ploegleidersmelding in Enschede op de vrijdagavond voor de wedstrijd om onder andere de lopershes in ontvangst te nemen. De exacte tijd en locatie worden nog gecommuniceerd. Voor de allerlaatste ronde worden startnummers gebruikt, deze zijn op zaterdagmiddag op te halen. De exacte tijd en locatie worden nog gecommuniceerd.
- De lopershes moet altijd door de loper worden gedragen en het hesnummer moet goed zichtbaar zijn. De loper moet de hes aanhouden tot na de wisselpuntpoort. Als de Wedstrijdleiding heeft bepaald dat lopershessen niet gedragen hoeven te worden, moet de loper de lopershes altijd zelf bij zich hebben.
- Als een loper moet starten zonder hes, moet met een tijdelijk startnummer gelopen worden en moet de ploeg ervoor zorgen dat de hes zo snel mogelijk wordt nagebracht. Een tijdelijk startnummer kan worden aangevraagd bij het wisselpunt of de infobalie. Als de hes niet meer beschikbaar is, moet om een reservehes gevraagd worden bij het wisselpunt.
Deelnemersvoertuigen
- Bij de Batavierenrace zijn dit jaar geen deelnemersvoertuigen toegestaan.
Wedstrijdbepalingen
- De automatische tijdsregistratie verloopt met behulp van transponders in de hes en wordt aangegeven met een geluids- en/of lichtsignaal. Als dit signaal ontbreekt, moet de loper onmiddellijk een wisselpuntmedewerker alarmeren. Alleen dan kan alsnog een geldige tijd worden vastgesteld. De verantwoordelijkheid voor de registratie ligt bij de loper zelf.
- De doorkomst van een loper kan overal worden geregistreerd in het registratievak.
- Lopers die vertraging oplopen door oponthoud onderweg (in de breedste zin van het woord), bijvoorbeeld door niet tijdig aanwezig te zijn of door verkeerd te lopen, krijgen geen compensatie voor de verloren wedstrijdtijd.
- Op basis van artikel 15 kan het Wedstrijdsecretariaat bij constatering van een overtreding straftijden toekennen en/of rondes ongeldig verklaren. Bij diskwalifi catie van de loper of wanneer de looptijd niet representatief is (waaronder artikelen 50 tot en met 52), wordt de ronde altijd ongeldig verklaard. Een afgelaste ronde geldt niet als een ongeldige looptijd.
- Bij een (her)start mogen lopers pas met hun ronde starten op de offi ciële starttijd.
- Bij een wisselpunt mogen lopers pas starten nadat de hes is overgedragen door de fi nishende loper in het wisselvak, tenzij de hesoverdracht niet heeft kunnen plaatsvinden.
- Elke deelnemer mag slechts voor één ploeg uitkomen en mag meerdere (niet-)aaneengesloten rondes lopen.
- Rondes mogen niet worden opgesplitst. Elke ronde moet worden gelopen door één loper per ploeg.
- Rondes mogen niet worden ingekort zonder toestemming van de Wedstrijdleiding.
- Lopers mogen zich op een ronde niet anders voortbewegen dan lopend, tenzij anders toegestaan door de Organisatiecommissie in Enschede.
- Een loper kan door een hulpverlener op medische gronden worden uitgesloten van deelname en uit de wedstrijd worden verwijderd. Een dergelijke afgebroken ronde telt niet mee voor het totaal aantal rondes van een ploeg.
- Het totale aantal rondes van een ploeg is de som van alle voltooide rondes die door de lopers van de ploeg zijn gelopen.
- Een ploeg die op meer dan vijf rondes een ongeldige looptijd heeft, wordt slechts buiten mededinging in de einduitslag opgenomen.
- Wanneer twee ploegen hetzelfde totale aantal rondes hebben gelopen, is de klassementstijd van de laatste ronde doorslaggevend.
Bijzondere bepalingen
- Het is lopers van de laatste ronde niet toegestaan attributen bij zich te dragen die overlast veroorzaken of gevaarlijk kunnen zijn voor deelnemers, omstanders of apparatuur. Attributen kunnen door medewerkers van de Batavierenrace tijdelijk worden ingenomen.
Overzicht strafcodes en bijbehorende straffen
Bij constatering van een overtreding kan het Wedstrijdsecretariaat gebruik maken van de volgende strafcodes en straffen, waarbij kan worden afgeweken van de genoemde artikelnummers:
Code | Vaststelling | Artikel | Straf |
---|---|---|---|
A | Anders voortbewogen | 52 | ongeldige ronde |
D | Diskwalificatie loper | 8, 15, 21 t/m 42, 57 | ongeldige ronde |
F | Foute wissel | 48 | 5 minuten time-out voor de eerstvolgende loper |
I | Ronde ingekort | 51 | ongeldige ronde |
M | Medische uitsluiting | 53 | ongeldige ronde |
O | Ronde opgesplitst | 50 | ongeldige ronde |
Q | Diskwalificatie ploeg | 15, 21 t/m 42, 26 | buiten mededinging |
R | Reglementaire uitsluiting | 5, 15 | ongeldige ronde |
V | Valse (her)start | 47,48 | ongeldige ronde |
W | Overtreding | 15, 21 t/m 42, 26 | ongeldige ronde |
X | Ronde afgelast | 10 | ongeldige ronde |
Z | Meer dan 5× ongeldige ronde | 55 | buiten mededinging |
Een ongeldige ronde wordt niet meegenomen in het totaal aantal ronden gelopen door de ploeg binnen de wedstrijdtijd.