Spring naar hoofdinhoud

Voorwoord

Algemeen

Beste deelnemer,

In dit digitale deelnemersboekje zal je alle nodige informatie over de 52e Batavierenrace kunnen vinden. Navigeren tussen alle info kan via de verschillende kopjes aan de linker kant.

tip

Lees de info onder 'Belangrijke informatie' goed door voordat je begint aan de race!

Mocht je nog vragen hebben dan kan je terecht bij de infobalie vanaf vrijdag 24 mei 12:00.

Ze zijn telefonisch te bereiken via (053-489) 3787 of je kan ze via Whatsapp een vraag stellen via 06-32149641.

Voorzitter 52e Organisatiecommissie: Zoëlle van Bommel

Zoëlle van Bommel

De Batavierenrace: een ervaring die onvergetelijk is!

Beste deelnemers, medewerkers, en feestgangers,

Met ongekende energie en opwinding kondigen wij de start aan van de 52e editie van de Batavierenrace! Het is een bijzonder moment waar we lang naar hebben uitgekeken. Sinds september heeft de Organisatie Commissie, samen met de toegewijde medewerkers, alles in het werk gesteld om wederom een prachtige editie van de Batavierenrace te realiseren. Het enthousiasme dat we hebben mogen ervaren, van lopers tot medewerkers en feestgangers, is werkelijk hartverwarmend. Het is inspirerend om gedurende het jaar zoveel mensen te zien rondlopen met een prachtige blauwe Bata-trui. Het is een herinnering aan de gemeenschap die samenkomt om deel uit te maken van iets bijzonders.

Op 24 mei zullen de lopers zich verzamelen in hartje Nijmegen om te beginnen aan de uitdagende 175 kilometer lange route door Nijmegen, Duitsland, de Achterhoek, om uiteindelijk in Enschede te eindigen. De diversiteit onder lopers is wat de Batavierenrace zo uniek maakt. Van de doorgewinterde atleet die maanden heeft getraind tot de enthousiasteling die voor het eerst in jaren zijn of haar hardloopschoenen aantrekt - hier komt alles samen. Plezier, verbondenheid en sportiviteit staan centraal.

Terwijl de lopers zich tot het uiterste inzetten en het feest losbarst op de camping, zijn meer dan 750 toegewijde medewerkers en commissieleden van begin tot eind actief om ervoor te zorgen dat de race veilig, soepel en plezierig verloopt. Gehuld in de blauwe truien van de 52e editie dragen zij bij aan de onvergetelijke ervaring van het Batavierenweekend. Na dagen van hard werken, weinig slaap, gezelligheid en het gejuich van duizenden toeschouwers bij de finishlijn, rest ons nog één ding: de 52e Batavierenrace afsluiten met een knalfeest, waar nog lang over nagepraat zal worden!

Onze oprechte dank gaat uit naar eenieder die heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de 52e editie. Speciale waardering voor onze vaste medewerkers, sponsoren, de betrokken gemeenten, de Radboud Universiteit, de Universiteit Twente, het Stichtingsbestuur, alle vrijwilligers, en natuurlijk alle deelnemers.

Namens de gehele Organisatie Commissie wens ik alle lopers, medewerkers en feestgangers een onvergetelijke editie van de Batavierenrace toe!

Zoëlle van Bommel Voorzitter 52e Organisatie Commissie der Batavierenrace

Mariska van Sprundel

Een leven lang hardlopen: van studententijd tot dagelijkse voldoening

De studententijd is de mooiste tijd van je leven, wordt wel gezegd. Een tijd waarin je groeit in persoonlijkheid en door alle biertjes en feestjes soms ook in omvang. In 2004 ging ik biologie studeren in Utrecht. Eenmaal op kamers begon ik het studentenleven aardig onder de knie te krijgen. De biertjes en borden pasta pesto kwamen met grote snelheid voorbij en lichaamsbeweging had destijds niet echt prioriteit. Mijn tijd stak ik vooral in studeren. Tussen al dat gefeest door moesten er ook gewoon studiepunten gehaald worden en dat nam ik serieus. Voldoendes halen betekende hard leren. Nooit skipte ik een college.

Eenmaal een beetje geaard op kamers en goed op de rit met mijn studie, vond ik het tijd worden om weer te gaan sporten, mijn conditie weer op te vijzelen. De keuze viel op hardlopen, mede doordat een studiegenootje die bij mij om de hoek woonde het wel zag zitten om samen te trainen. We printten een willekeurig schema uit en gingen drie keer per week op pad. De eerste training ging zoals je zou verwachten. Na tien minuten moesten we stoppen om uit te hijgen en de steek in onze zij te laten zakken, maar met elke training gingen we vooruit. We gaven ons tweepersoons loopclubje de naam Boeien: na één kilometer rennen kregen we een kleur als een boei en het kon ons niks schelen.

Tijdens mijn studententijd deed ik twee keer mee aan de Batavierenrace, met een team van mijn studentenvereniging U.S. Histos. Wat ik me nog kan herinneren is dat ik de nachtetappe liep, gevolgd door een ochtendetappe, met enkele uren ‘slaap’ tussendoor. Ploegnaam? Ik weet het niet meer. Wat me wel is bijgebleven is de grootsheid van het evenement, het enorme aantal deelnemers, de uitbundige sfeer, met het hele team in het busje van hot naar her om op tijd op de wissels te staan. En de vermoeidheid. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het na een nachtje doorhalen en twee slopende etappes niet gered heb tot het feest.

Soms weet je het gewoon, dat je bent begonnen met iets wat voorlopig geen einde zal hebben. Inmiddels loop ik zeventien jaar hard, en dat doe ik allang niet meer voor het lichamelijk onderhoud. Het brengt me zoveel meer dan een gezond lichaam. Hardlopen geeft een voldoening die ik met niks anders kan vergelijken. Hardlopen is een centraal gegeven geworden in mijn leven, iets wat ik vrijwel dagelijks doe zonder daar vragen bij te stellen. Ik train voor marathons, ga ‘s zomers trailrunnen in de Alpen, loop ‘s winters mee in de cross en tussendoor is er altijd wel een wegwedstrijd waar ik probeer mijn tijd aan te scherpen.

Voor je geest is lopen een directe beloning, wat hardlopen ook tot een doel op zich maakt. De hele dag aan het werk, een hoofd vol to-do’s, en dan hup, naar buiten om alles van je af te laten glijden. Na een kwartiertje kom ik in het ritme. Elke vier stappen een inademing, gevolgd door vier stappen in de uitademing. M’n gespannen bureauschouders deinen losjes mee. In m’n hoofd wordt de dagelijkse heisa langzaam vervangen door kabbelende gedachten over van alles. Eenmaal thuis is het alsof er een nieuwe dag is aangebroken.

Problemen zijn in perspectief geplaatst, blijken achteraf geen echte problemen te zijn. Eén sport, met zoveel aspecten. Ik kan me niet voorstellen dat ik er ooit mee stop.

Voorzitter Stichtingsbestuur Batavierenrace: Chantal Hilgeholt

Chantal Hilgeholt

We kunnen niet wachten!

24 mei is het weer zover. De 52e Batavierenrace wordt dan weer in gang geschoten. Een van de grootste estafetteraces van Europa, zo niet de grootste. Een jaarlijks terugkerend geweldigevenement waarbij studenten uit het hele land, hardlopen én feesten, kamperen, onderlinge concurrentie tussen universiteiten en vele vrijwilligers samenkomen in één dag en nacht. Middenin de nacht wordt het avontuur gestart met de lange estafetteloop vanaf de Radboud Universiteit Nijmegen naar Enschede. De lopers worden vaak vergezeld door een fietser en onderweg lossen de teamleden elkaar af. Om dan uiteindelijk via Duitsland en de Achterhoek terecht te komen in Enschede. Ik kan de ronkende motoren al horen als zij de atletiekbaan oprijden van de Universiteit Twente. Altijd weer een kippenvel moment en dan volgen al snel de eerste lopers. De fanatieke lopers als eerste, maar zeker ook de goed verklede lopers maken deze race tot een spektakel. En na de race – na wat uitrusten - uiteraard het grootste studentenfeest van Nederland.

Vergeet vooral niet te genieten van dit mooie avontuur. Het maakt niet uit je wint of niet, samen beleven jullie deze BATA. Zeker een diepe buiging voor alle lopers, begeleiders, vrijwilligers en commissies die deze Batavierenrace weer mogelijk maken.

Op naar een fantastische race en geniet ervan!