Spring naar hoofdinhoud

Introductie

Beste deelnemer,

In dit digitale deelnemersboekje zal je alle nodige informatie over de 50e Batavierenrace kunnen vinden. Navigeren tussen alle info kan via de verschillende kopjes aan de linker kant.

tip

Lees de info onder 'Belangrijke informatie' goed door voordat je begint aan de race!

Mocht je nog vragen hebben dan kan je terecht bij de infobalie vanaf vrijdag 29 april 9:00.

Ze zijn telefonisch te bereiken via (053-489) 3787 of je kan ze via Whatsapp een vraag stellen via 06-32149641.

Voorwoord

Voorzitter 50e Organisatiecommissie: Sander Bosma

Sander Bosma

Een uniek evenement om trots op te zijn!

Vele zijn het er mee eens dat de Batavierenrace een evenement is dat al 50 jaar lang drie hoofdbestanddelen kent: Sport, verbroedering en gezelligheid. Deze 3 hoofdbestanddelen gecombineerd zorgt voor zijn uniekheid en zich veruit onderscheidt van andere evenementen. 50 jaar is een niet te bevatten lange periode. Om het in perspectief te zetten: In 1973, het jaar van de eerste editie, was de eerste computer genaamd ‘Alto’ uitgevonden door ontwikkelaar Xerox. 50 jaar later heeft bedrijf Meta een heuse virtuele wereld gemaakt waar miljarden personen op aarde toegang tot hebben. In het jaar 1973 jaar werd ook het ruimtevoertuig ‘Mariner 10’ de ruimte in gelanceerd, dat voor het eerst Mercurius zou ontdekken. Anno 2022 kunnen we als burger voor een zak geld de ruimte in voor puur vermaak. Wat tijd wel niet kan doen geldt ook voor de Batavierenrace: In een van de eerste edities werden de tijden geregistreerd met een constateersysteem, zoals ook bij houderijen van postduiven. Tegenwoordig rennen de deelnemers met een chip, die contact legt met een zender en zo alle tijden registreert in een centraal systeem. Tijden veranderen, maar de drie begrippen sport, verbroedering en gezelligheid zijn al 50 edities lang de kern van de Batavierenrace. Hoe de toekomst van de Batavierenrace er ook uit zal zien, deze prachtige kern zal niet veranderen.

Na twee jaar online edities te hebben gehad om de coronapandemie te overbruggen, mag deze 50e editie weer zoals vanouds, fysiek plaatsvinden. Op 29 april klinkt voor ongeveer 8500 deelnemers het startschot op de Grote Markt in Nijmegen. Niet te vergeten zijn er ook achter de schermen ongeveer 750 mensen die meewerken om dit evenement waar te maken. Voor mij lijkt het alsof de Batavierenrace door de gebleven interesse niet heeft geleden aan de pandemie, want de BATA IS BACK!

Voor het tiende lustrum is gekozen voor het thema ‘Bata to the Future’, gebaseerd op de filmreeks ‘Back to the future’. In deze filmreeks reist Marty McFly terug in de tijd. Tijdens dit lustrum wordt extra aandacht besteed aan het teruggaan in de tijd, met futuristische tinten toegevoegd. Op alle fronten zal ons lustrumthema voorbijkomen tijdens de race, waarbij de deelnemers gaan merken dat deze editie bijzonder is. Er is gezorgd dat deelnemers vanaf Nijmegen tot Enschede mooie dingen te zien krijgen dat ons lustrum karakteriseert. Een editie om trots op te mogen zijn.

Bij deze wil ik iedereen bedanken die op een manier betrokken is bij de Batavierenrace. Ik hoop dat iedereen ervan geniet en dat we er samen een mooi evenement van gaan maken. 1, 2, 3, BATAVIER!

Voorzitter Studentensport Nederland: Helen de Rooij

Helen de Rooij

Lets go!

Eindelijk mogen we weer! Na twee jaar online, eindelijk weer de volledige Batavierenrace zoals wij hem graag zien. Als Studentensport Nederland zijn wij ontzettend blij en trots dat de Batavierenrace al 50 jaar de Studentensport in Nederland op de kaart zet door zo’n groots sportevenement neer te zetten. Wij zijn daarom ook erg blij dat de Batavierenrace is aangesloten bij SSN. Op een lange, mooie samenwerking!

Zelfs heb ik ook altijd met veel plezier mee gedaan aan de Batavierenrace. Het is mooi te zien hoe de verbondenheid tussen studentensporters en sportverenigingen groeit door dit gave evenement. Wij hopen dit enthousiasme nog lang te zien. Dus blijf vooral sporten en je inzetten voor de Studentensport!

Wij wensen iedereen ontzettend veel plezier en succes met de race. Wij kijken ernaar uit iedereen aan te kunnen moedigen en samen de Studentensport te vieren!

Tot bij de finish!

Burgemeester van Enschede: Roelof Bleker

Roelof Bleker

Batavierenrace: een jaarlijks hoogtepunt

Een deelnemersveld van ongeveer 8.500 mensen, een vermelding daarom in het Guinness Book of Records, het grootste studentenfeest van de Benelux en dit jaar ook nog eens de 50e editie. En dan moet het startschot nog gelost worden! De Batavierenrace is al jaren een begrip en daarom niet weg te denken van onze evenementenkalender.

Sinds 1974 mag Enschede zich de finishplaats van de Batavierenrace noemen. Weliswaar werd met deze finishplaats afgeweken van de oorspronkelijke route van de Batavieren – die in 50 voor Christus juist richting Rotterdam trokken – maar Enschede past als geen ander in het plaatje van de Batavierenrace. Een stad waar we vooral met elkaar tot grootse prestaties komen. We durven over grenzen heen te kijken, zijn continu op zoek naar verbetering en bieden ruimte aan talent.

Dat ik in mijn eerste jaar als burgemeester van Enschede de deelnemers aan de 50e editie van de Batavierenrace mag verwelkomen, doet mij veel plezier. In mijn tijd als student aan de Universiteit Twente heb ik zelf meerdere keren mee gedaan. Ik heb toen al mogen ervaren wat voor uniek en ludiek evenement de race is. Ik ga ervan uit dat het enthousiasme van deelnemers en publiek nog steeds zo groot is, ook na twee jaar waarin de Batavierenrace niet kon doorgaan zoals we gewend zijn.

Daarmee raak ik ook het thema van deze almanak: Bata to the future. Omdat het een jubileumeditie betreft kijkt de organisatie terug naar het ontstaan en de ontwikkeling van het evenement, maar ook vooruit naar de toekomst. Ik heb het volste vertrouwen dat de race ook in de toekomst een jaarlijks hoogtepunt blijft.

Ik wens iedereen – in welke vorm je ook deelneemt – dan ook veel plezier en succes bij de 50e Batavierenrace.

Burgemeester van Nijmegen: Hubert Bruls

Hubert Bruls

In 1972 kwam een enthousiaste groep studenten terug van een estafetteloop in Zweden. “Dit moeten we ook in Nederland doen!” werd er geroepen. Zo geschiedde: de 1e editie van de Batavierenrace was een feit. Net zoals de Batavieren zelf in 50 voor Christus hebben gedaan liep de race van Nijmegen naar Rotterdam. Tegenwoordig is dat Enschede.

Inmiddels is de Batavierenrace uitgegroeid tot de grootste estafetteloop ter wereld en is het tevens het grootste studentensportevenement van Nijmegen. Een evenement dat prima past bij Nijmegen, als studenten- én loopstad. En ook nog eens naadloos aansluit bij het profiel van onze stad: Old city, young vibe.

Er is een Ethiopisch spreekwoord dat luidt: Als je snel wilt gaan, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan samen. En dat is waar het bij de Batavierenrace om draait: ontmoeting, samenwerking en gezelligheid. En dat alles met elkaar.

Na een periode van 2 jaar waarin een fysieke editie van de Batavierenloop niet mogelijk was, kan de 50e editie nu live worden georganiseerd. Dat maakt dit gouden jubileum extra speciaal. Maak er samen een fantastisch evenement van en op naar de volgende 50 jaar.

Ik feliciteer jullie van harte met het 50-jarige jubileum, dat er nog vele edities mogen komen!

Voorzitter Stichtingsbestuur Batavierenrace: Ger Boonen

Ger

Eindelijk is het zover!

Het is alweer drie jaar geleden dat we een ‘echte’ Batavierenrace hebben gelopen. De afgelopen twee jaar moesten we ons behelpen met een online versie. Corona heeft op ons allemaal een grote invloed gehad en we kijken dan ook heel erg uit naar een voorjaar en zomer met evenementen. En de Batavierenrace hoort daarbij. En de editie van 2022 is een heel bijzondere. Dit jaar zal de Batavierenrace voor de vijftigste keer plaatsvinden. Al vijftig jaar wordt deze prachtige hardloopwedstrijd tussen Nijmegen en Enschede georganiseerd voor en door studenten. Een tiende lustrum waar we enorm trots op zijn. We kijken ernaar uit jullie weer te mogen begroeten in het hartje van Nijmegen als de wedstrijd van start gaat. En op zaterdagmiddag wanneer de eerste motoren de atletiekbaan van de UTwente op draaien gevolgd door de eerste lopers die onder luid applaus gaan finishen. Een zinderend slot van een geweldige race. Een race die naadloos overgaat in het grootste studentenfeest van Nederland. We kunnen niet wachten! Winnen of net niet winnen maakt eigenlijk niet zoveel uit. Samen presteren en samen plezier hebben is veel belangrijker. We zijn ook al vijftig jaar te gast in Nijmegen, Duitsland, de Achterhoek, Twente en Enschede. Heb respect voor de omgeving en voor de mensen die daar wonen. En zonder onze vrijwilligers zou de Batavierenrace niet bestaan. Als je er een tegenkomt … zeg gewoon een keer dankjewel.

Geniet van een fantastische race!